Sverigedemokraterna.de:s SEO-strategi dömd att misslyckas

Det här är en gammal bloggpost som restaurerats. Den publicerades ursprungligen på SimonNystrom.se i mars 2010. Artikeln återpublicerades eftersom den har en del hänvisningslänkar från andra ställen på nätet. Det går dock inte längre att kommentera bloggposten. Det är fortfarande samma ägare till den här domänen.

I den här bloggposten undersöker jag hur stora möjligheterna är för att  Sverigdemokraternas.de:s satsning på att knuffa ner Sverigedemokraterna.se:s hemsida till position #2 verkligen lyckas .

Sverigedemokraterna.de:s SEO-strategi dömd att misslyckas
Innehåll:
Vital ratings
Förtroende
Googles kvalitetsriktlinjer
Domännamn
Slutsats
Panikchock!

Jag vill poängtera att jag inte är politiskt intresserad .  Denna analys är gjord för mitt höga nöjes skull eftersom jag jobbar med sökmotoroptimering. Det faktum att Sverigedemokraterna.de:s satsning har fått mycket uppmärksamhet i social media i kombination med mitt SEO-intresse gör det  extra intressant att analysera.

Vital Ratings

Du kanske tror att Googles sökresultat enbart görs algoritmiskt? Det är fel, Google gör även manuella kvalitetsgranskningar där sökresultaten betygsätts efter relevans som bl.a :  Vital (+ 4 andra som jag faktiskt inte tänker avslöja här.)

Vad är en vital rating?
En vital rating är ett sökord där den som knappar in sökordet förväntar sig att hitta en bestämd webbsida när han/hon gör sin sökning. Ofta den officiella hemsidan för en officiell sajt. Sverigedemokraterna är ett svenskt parti och det är ganska troligt att deras sajt har fått just en sådan rating, eller en liten google blessing som jag brukar kalla det. De går inte att knuffa ner. Sökresultatet är perfekt och cementerat.

PROBLEM 1 (Stort problem – Olösbart)
Om domänen Sverigedemokraterna.se redan har fått en vital rating är det helt kört för Sverigedemokraterna.de att lyckas knuffa ner Sverigedemokraterna.se

Förtroende

Faktum är att Sverigedemokraterna.de inte gör något för att skapa någon egentlig trovärdighet och anledning att tas på allvar. De inleder med “Välkommen du som söker svar om Sverigedemokraterna. Här hittar du FAKTA om partiet Sverigedemokraterna som siktar på att komma in i riksdagen 2010. Även om du är skeptisk, ta gärna en titt runt.”

PROBLEM 2 (Medelstort problem)
Innehållet  påstås vara fakta. Men om man vill  ha fakta ska man rimligtvis gå till Sverigdemokraterna.se eftersom man där kan läsa och ställa frågor som besvarar av de som faktiskt står bakom partiet. Det hade varit betydligt mer informationsriktigt om man lyfte fram att hemsidan är till för att belysa Sverigedemokraternas politik kritiskt eftersom detta skulle ge sajten en riktig anledning att synas bland sökresultaten – även vid en sökning på “Sverigedemokraterna”.

Googles kvalitetsriktlinjer

Sverigedemokraterna.de är väldigt tydliga med vad de sysslar med på sin webbsida: länkbygge för att förbättra rankingen på sin sajt. Med texten “Länka till www.sverigedemokraterna.de så puttar vi ner deras officiella sajt från förstaplatsen på Google.” uppmanas vi att länka till deras sajt för att stärka dem vilket i längden ska göra dem så starka att de  knuffar ner partiet Sverigedemokraterna från Googles förstaresultat.

PROBLEM 3 (Medelstort problem)

Google Quality Guidelines:

“Don’t participate in link schemes designed to increase your site’s ranking or PageRank. In particular, avoid links to web spammers or “bad neighborhoods” on the web, as your own ranking may be affected adversely by those links.“

Detta kombinerat med avsikterna med sajten gör det lite knepigt. De har ju inte direkt kvalificerat sig som pålitliga genom att presentera saker som fakta och inte kritik.

“These quality guidelines cover the most common forms of deceptive or manipulative behavior, but Google may respond negatively to other misleading practices not listed here (e.g. tricking users by registering misspellings of well-known websites). It’s not safe to assume that just because a specific deceptive technique isn’t included on this page, Google approves of it. Webmasters who spend their energies upholding the spirit of the basic principles will provide a much better user experience and subsequently enjoy better ranking than those who spend their time looking for loopholes they can exploit.”

Tyskt domännamn

Problem 4 (stort problem)
Tyska domännamn är klippt och skurna för att att ranka i, ja du gissade det: Tyskland. Inte i Sverige. Jag rekommenderar lite pillrande i Google Webmaster Tools för att eventuellt fixa dessa problem.

Slutsats

Näpps. Sverigedemokraterna.de kommer inte att ta några förstaplatser. Jag tror inte ens på en topp 10 (även om det kan låta väldigt kaxigt i en insatt SEO:ares öron).  Säg gärna till om jag har fel. Det är intressant för mig.

PANIKCHOCK!
Sverigedemokraterna.de kan skada din sajt!

Se där, äntligen fick jag använda en Aftonbladet-löpsedel. Vad jag har längtat! Nja…riktigt så illa är det väl inte.

Sverigedemokraterna.de är inte helt schyssta när de inte berättar om riskerna med att förknippas med dem.  De är måna om att öka sin egen ranking på ett sökord som är skräddarsytt för partiet Sverigedemokraterna oavsett vad du tycker om deras politik eller ej.  De har själva en del kunskap om hur saker fungerar, men de berättar inte att deras arbete är klart emot Googles riktlinjer och att din sajt kan ta skada om deras metoder leder till en penalisering (beroende på hur agressiva deras metoder är). Orsaken är att deras budskap är att de vill skada - inte förbättra. Hade syftet med deras sajt varit ett annat och att de lyft fram kritik som kritik och inte fakta hade det nog varit ett ganska harmlöst projekt som hade lyckats bättre. Trovärdighet är viktigt.

Att de verkligen straffas hårt tror jag är liten, men jag tror inte att de får speciellt hög ranking heller.

Din risk = lägre trovärdighet

Ger det högre eller lägre trovärdighet att förknippas med en sajt som penaliserats och kastats ut ur Google index? Svar: Guilty by association -> Lägre trovärdighet.

Min åsikt är dock att detta inte skadar redan starka sajter, men att det finns en liten risk  för svaga sajter som kommer att få svårare att bygga upp trovärdighet i Google om Sverigedemokraterna.de straffas. Det beror helt på deras agressivitet med länkbygget.

Av just den anledningen blir det “nofollow” på båda mina länkar till respektive sajt.

Psst! HAr även en färsk uppdatering om läget här.

Läs gärna kommentarerna nedan INNAN du postar nya kommentarer för bättre förståelse av analysen ;)

Till startsidan